Goed besturen

Goed besturen

Bij het besturen van een museum komt veel werk kijken. Veel werk dat vaak door vrijwilligers in vrije tijd wordt gedaan. Vrijwilligers die soms redelijke bestuurservaring hebben, maar niet meer helemaal de recente juridische ontwikkelingen hebben bijgehouden. Maar ook andere uitdagingen doen zich voor. Hoe kom je aan een zgn. Anbi-status? Of hoe richt je eigenlijk een stichting op? Hieronder volgen wat tips, en downloads die je bij het besturen van een erfgoedorganisatie goed van pas kunnen komen.

Downloads en literatuurtips

Bedrijfsvoering

Welk besturingsmodel kies ik

In de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht (WBTR) worden drie besturingsmodellen genoemd voor stichtingen; het bestuurmodel, het raad-van-toezicht model en het one-tier model. Afhankelijk van de eigen situatie kan gekozen worden uit het best passende bestuursmodel.

Rondje_downloadpaars

Cultuur & Ondernemen, 2019

Een stichting oprichten, hoe doe je dat?

In het document praktische tips voor wie een stichting gaat oprichten. Ook bij grote wijzigingen in het bestuur of de statuten kan het helpen om naar dit lijstje te kijken. Aandachtspunten zijn o.a.: doel, samenstelling nieuw bestuur, vergoeding bestuursleden, taken en onderlinge afspraken, financiële administratie en het opheffen van een stichting.

Rondje_downloadpaars

Cultuur & Ondernemen, 2019

Hoe regel ik een ANBI-status

Onder bepaalde voorwaarden kunnen culturele organisaties van de belastingdienst een ANBi status krijgen. Dit levert belastingvoordelen op, maar je moet als organisatie ook aan bepaalde verplichtingen voldoen.

Rondje_downloadpaars

Cultuur & Ondernemen, 2019

Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen je graag persoonlijk verder. Afhankelijk van je provincie vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met de dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.

Of zoek een leverancier

Ben je op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen, kijk eens op deze leveranciers pagina. Daar tref je betrouwbare bedrijven die gespecialiseerd zijn in musea en erfgoed. 

Vereniging Kunst Cultuur Recht

De VKCR stelt zich tot doel te fungeren als een forum voor een ieder die zich bezighoudt met, of geïnteresseerd is in, vragen rond het snijvlak van kunst, cultuur en recht. Op de website zijn actualiteiten te vinden over juridische wet- en regelgeving rondom kunt en cultuur. Tijdens bijeenkomst worden actuele onderwerpen besproken, deze zijn voor iedereen toegankelijk.