Goed besturen

Goed besturen

Bij het besturen van een museum komt veel werk kijken. Veel werk dat vaak door vrijwilligers in vrije tijd wordt gedaan. Vrijwilligers die soms redelijke bestuurservaring hebben, maar niet meer helemaal de recente juridische ontwikkelingen hebben bijgehouden. Maar ook andere uitdagingen doen zich voor. Hoe kom je aan een zgn. Anbi-status? Of hoe richt je eigenlijk een stichting op? Hieronder volgen wat tips, en downloads die je bij het besturen van een erfgoedorganisatie goed van pas kunnen komen.

Downloads en literatuurtips

Bedrijfsvoering

Welk besturingsmodel kies ik

In de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht (WBTR) worden drie besturingsmodellen genoemd voor stichtingen. Afhankelijk van de eigen situatie kan gekozen worden uit het best passende bestuursmodel.

Cultuur & Ondernemen, 2019

Een stichting oprichten, hoe doe je dat?

Tekstaanpassing volgt. 

Cultuur & Ondernemen, 2019

Hoe regel ik een ANBI-status

Tekstaanpassing volgt. 

Andere downloads

Volgen spoedig.

houd de site in de gaten voor meer updates

bron: 

Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen je graag persoonlijk verder. Afhankelijk van je provincie vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met de dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.

Of zoek een leverancier

Ben je op zoek naar een bedrijf dat je kan helpen, kijk eens op deze leveranciers pagina. Daar tref je betrouwbare bedrijven die gespecialiseerd zijn in musea en erfgoed. 

Vereniging Kunst Cultuur Recht

De VKCR stelt zich tot doel te fungeren als een forum voor een ieder die zich bezighoudt met, of geïnteresseerd is in, vragen rond het snijvlak van kunst, cultuur en recht. Het lidmaatschap staat open voor juristen en niet-juristen. De vereniging moedigt ook geïnteresseerde studenten aan om lid te worden. Twee keer per jaar – in het voorjaar en najaar – wordt er een inhoudelijke bijeenkomst georganiseerd waar alle leden voor worden uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst wordt door een aantal sprekers een actueel onderwerp op het gebied van kunst, cultuur en recht besproken.