SPOORBOEKJE DIGITALISERING ERFGOEDCOLLECTIES

Welkom! Dit is het Spoorboekje voor digitalisering van erfgoedcollecties. Je bent er al mee bezig, al een tijdje onderweg of je hikt er wellicht tegenaan. Hoe begin je? Hoe kun je verder? Hoe vind je een goede route en wat wordt je eindbestemming? Hiermee kom je op het goede spoor!

Wat is digitaliseren?

 

Kort gezegd is digitaliseren het omzetten van een fysiek document of object naar een digitaal bestand. Dat bestand wil je beschikbaar stellen aan gebruikers. Daarom moet het toegankelijk en vindbaar zijn. En je hebt wellicht ook bestanden in de collectie die nooit fysiek zijn geweest zoals e-mails, foto’s of een digitaal kunstwerk (‘digital born’). Hoe zorg je ervoor dat ook deze bestanden duurzaam toegankelijk zijn voor gebruikers? De stappen hiervoor lees je in dit spoorboekje.

TIP: Algemene digitale begrippen worden kort uitgelegd in het ABC publicatie van DEN 

Hoe begin ik eraan?

Daarom is het allereerst belangrijk om doelen te formuleren voor collectieregistratie en digitalisering en te bepalen hoe het staat met de digitalisering van je collectie.

Het stappenplan digitale conditie & informatiebeleid gaat hier enorm bij helpen.

Kies vervolgens hieronder je gekozen doel en selecteer de juiste digitale conditie van je collectie. Zo beland je automatisch op het juiste spoor!

 

Waarom?

Digitalisering is een onmisbaar instrument geworden om cultuur en cultureel erfgoed voor iedereen beschikbaar te maken, nu en in de toekomst. We kunnen (bijna) niet meer zonder. 
Collecties digitaal duurzaam toegankelijk en vindbaar maken, kan in verschillende gradaties: van digitaal beschreven collecties die toegankelijk zijn in de eigen organisatie tot en met gelinkte, open en verrijkte collecties die met iedereen worden gedeeld en worden gebruikt voor nieuwe online toepassingen. Hoe ver wil en kun je daarin gaan? Dat bepaal je als organisatie uiteraard zelf.

Ik wil mijn collectie:

  • Digitaliseren en duurzaam bewaren
  • Bruikbaar maken
  • Online presenteren

 bruikbaar maken

Op mijn eigen website presenteren

Ik wil mijn collectie aansluiten bij een platform

als open data publiceren

Ik wil mijn collectie op mijn eigen website presenteren

Ik wil mijn collectie aansluiten bij een platform

Ik wil mijn collectie in RDF formaat publiceren