Samenwerken

Samenwerken

De overheid trekt zich terug, de fondsen hebben minder te besteden en de consument let meer op de kleintjes. Maar ondertussen gaan de vaste bedrijfskosten door en bovendien moet u als eigentijds museum investeren om een breed publiek te (blijven) bereiken. Makkelijker gezegd dan gedaan… Een veel gehoord devies is: samenwerken! Samenwerkende partijen verwerven met elkaar een groter publiek en bovendien kan een goede samenwerking de individuele organisaties bezielen en leiden tot wederzijdse inspiratie. Maar goede samenwerking vereist inzet van alle partijen. Is samenwerken voor jouw de oplossing? Hier lees je er meer over.

DOWNLOADS & LITERATUURTIPS

Musea voor morgen

In deze publicatie staan de uitkomsten van het onderzoek van de adviescommissie Asscher-Vonk, naar de kansen om vanuit de collectie het museumbestel in Nederland te versterken. Lees over de mogelijkheden die er zijn om de samenhang te verbeteren, de samenwerking te intensiveren en het publieksbereik toe te laten nemen.

Proeven van partnerschap

Dit is het vervolg op het rapport Musea voor morgen. Hierin brengt de stuurgroep Asscher-Vonk II bestaande voorbeelden van samenwerking en initiatieven in de museumsector in kaart. Deze initiatieven zijn vaak ontplooid om in veranderende tijden kunst en cultuur van topkwaliteit te kunnen blijven bieden. Het voornaamste doel is je een beeld te geven van de vele gezichten van museale samenwerking. Om ervan te leren en om je te inspireren.

Musea voor mensen

Musea zijn van waarde: voor de samenleving, voor mensen. Dit rapport is het resultaat van een zoektocht naar wat musea van betekenis maakt. De vele gesprekken met directies en medewerkers uit de sector maakten de commissie duidelijk dat musea knooppunten zijn van cultuur en geschiedenis, kennis(overdracht), innovatie en economische ontwikkeling. Musea zoeken meer dan ooit aansluiting bij wat mensen van nu bezighoudt en boeit. Dit rapport bouwt voort op Musea voor Morgen en Proeven van Partnerschap.

Bijdrage Samenwerking Musea

Het Mondriaan Fonds biedt de mogelijkheid om samenwerking van musea te stimuleren. Musea kunnen via de regeling Samenwerking Musea aanvragen voor de financiering van duurzame vormen van samenwerking. De regeling is van toepassing op musea en is bedoeld als bijdrage voor gezamenlijke initiatieven die het gangbare overstijgen; de relatie tussen de burger en cultureel erfgoed versterken; een duurzaam karakter hebben, voorbeeld stellend en navolgbaar zijn door anderen en uiteindelijk leiden tot een sterkere museale sector. Het gaat daarbij om de volgende thema’s: educatie; publieksbereik; zichtbaarheid; wetenschap; digitale mogelijkheden en collectiebeleid. Voor meer informatie, voorwaarden en het aanvraagformulier verwijzen wij je naar de website van het Mondriaan Fonds. Wil je je laten inspireren door reeds gerealiseerde projecten, dat kan via de link Platform samenwerking musea.

Durftevragen en de Kracht van Sociale Overwaarde

Nils Roemen en Fanny Koerts beschrijven in dit boek hoe durftevragen Nederland heeft veroverd. 
Mede dankzij sociale media als Twitter en de hashtag #durftevragen groeide het uit van een sympathiek idee tot een fenomeen, een nieuwe manier van denken. Lees praktische tips en inspirerende ervaringen van mensen die erin slaagden hun dromen te verwezenlijken. Ontdek hoe je ook slim kunt samenwerken met mensen binnen en buiten je netwerk. Durftevragen en help mee om het gat tussen vraag en aanbod te dichten, er is genoeg voor iedereen.

Individu en geheel versterken elkaar

Samenwerken. Het wordt overal en steeds weer genoemd als dé oplossing voor vele kwalen. Maar waar begin je, wie steken als eersten de koppen bij elkaar en op welk terrein wordt er dan samengewerkt? Gaat het om musea die hun expositie- en verzamelbeleid op elkaar afstemmen, of gaat het om het delen van ICT en beveiliging om zo kosteneffectief te werken. In Gelderland bestaat al sinds 1957 een traditie van samenwerken binnen de erfgoedsector. Deze samenwerking heeft recent een nieuwe impuls gekregen door het oprichten van de coöperatie Erfgoed Gelderland. In dit artikel lees je er alles over.

Coöperatie Erfgoed Gelderland

Een coöperatie is een samenwerkingsverband waarbij de gemeenschappelijke belangen worden behartigd, gericht op samenwerken en wederkerigheid. In de coöperatie Erfgoed Gelderland werken onder andere musea, historische verenigingen, monumentenorganisaties en archieven samen. Een belangrijk kenmerk van de coöperatie is het actieve lidmaatschap. De leden bepalen samen welke activiteiten zij ontwikkelen en zijn bereid er zelf in te investeren. De gezamenlijke doelen gaan over samenwerken, promotie, kennis delen, belangenbehartiging en het versterken van de eigen bedrijfsvoering. Projecten waarin deze gezamenlijkheid zichtbaar wordt zijn onder andere de verhalenwebsite www.mijngelderland.nl en de collectiedatabase www.collectiegelderland.nl. Kijk voor meer informatie over de coöperatie op www.erfgoedgelderland.nl.

CURSUS

Samen werken, samen vernieuwen

Veel provinciale erfgoedhuizen en museumconsulenten geven trainingen en cursussen op diverse gebieden. Raadpleeg voor het actuele overzicht in jouw provincie de cursuspagina.

 

 

 

IEMAND SPREKEN?

Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen je graag persoonlijk verder. Afhankelijk van de provincie vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met de dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.

 

 

VERDER PRATEN

Samenwerken

Ken je collega’s met wie je van gedachten kunt wisselen op het gebied van samenwerken? Laat het ons weten!

Samenwerken

De overheid trekt zich terug, de fondsen hebben minder te besteden en de consument let meer op de kleintjes. Maar ondertussen gaan de vaste bedrijfskosten door en bovendien moet u als eigentijds museum investeren om een breed publiek te (blijven) bereiken. Makkelijker gezegd dan gedaan… Een veel gehoord devies is: samenwerken! Samenwerkende partijen verwerven met elkaar een groter publiek en bovendien kan een goede samenwerking de individuele organisaties bezielen en leiden tot wederzijdse inspiratie. Maar goede samenwerking vereist inzet van alle partijen. Is samenwerken voor u de oplossing? Hier leest u er meer over.

DOWNLOADS & LITERATUURTIPS

Musea voor morgen

In deze publicatie staan de uitkomsten van het onderzoek van de adviescommissie Asscher-Vonk, naar de kansen om vanuit de collectie het museumbestel in Nederland te versterken. U leest over de mogelijkheden die er zijn om de samenhang te verbeteren, de samenwerking te intensiveren en het publieksbereik toe te laten nemen.

Proeven van partnerschap

Dit is het vervolg op het rapport Musea voor morgen. Hierin brengt de stuurgroep Asscher-Vonk II bestaande voorbeelden van samenwerking en initiatieven in de museumsector in kaart. Deze initiatieven zijn vaak ontplooid om in veranderende tijden kunst en cultuur van topkwaliteit te kunnen blijven bieden. Het voornaamste doel is u een beeld te geven van de vele gezichten van museale samenwerking. Om ervan te leren en om u te inspireren.

Musea voor mensen

Musea zijn van waarde: voor de samenleving, voor mensen. Dit rapport is het resultaat van een zoektocht naar wat musea van betekenis maakt. De vele gesprekken met directies en medewerkers uit de sector maakten de commissie duidelijk dat musea knooppunten zijn van cultuur en geschiedenis, kennis(overdracht), innovatie en economische ontwikkeling. Musea zoeken meer dan ooit aansluiting bij wat mensen van nu bezighoudt en boeit. Dit rapport bouwt voort op Musea voor Morgen en Proeven van Partnerschap.

Bijdrage Samenwerking Musea

Het Mondriaan Fonds biedt de mogelijkheid om samenwerking van musea te stimuleren. Musea kunnen via de regeling Samenwerking Musea aanvragen voor de financiering van duurzame vormen van samenwerking. De regeling is van toepassing op musea en is bedoeld als bijdrage voor gezamenlijke initiatieven die het gangbare overstijgen; de relatie tussen de burger en cultureel erfgoed versterken; een duurzaam karakter hebben, voorbeeld stellend en navolgbaar zijn door anderen en uiteindelijk leiden tot een sterkere museale sector. Het gaat daarbij om de volgende thema’s: educatie; publieksbereik; zichtbaarheid; wetenschap; digitale mogelijkheden en collectiebeleid. Voor meer informatie, voorwaarden en het aanvraagformulier verwijzen wij u naar de website van het Mondriaan Fonds. Wilt u zich laten inspireren door reeds gerealiseerde projecten, dat kan via de link Platform samenwerking musea.

Durftevragen en de Kracht van Sociale Overwaarde

Nils Roemen en Fanny Koerts beschrijven in dit boek hoe durftevragen Nederland heeft veroverd. 
Mede dankzij sociale media als Twitter en de hashtag #durftevragen groeide het uit van een sympathiek idee tot een fenomeen, een nieuwe manier van denken. Lees praktische tips en inspirerende ervaringen van mensen die erin slaagden hun dromen te verwezenlijken. Ontdek hoe u ook slim kunt samenwerken met mensen binnen en buiten uw netwerk. Durftevragen en help mee om het gat tussen vraag en aanbod te dichten, er is genoeg voor iedereen.

Individu en geheel versterken elkaar

Samenwerken. Het wordt overal en steeds weer genoemd als dé oplossing voor vele kwalen. Maar waar begint u, wie steken als eersten de koppen bij elkaar en op welk terrein wordt er dan samengewerkt? Gaat het om musea die hun expositie- en verzamelbeleid op elkaar afstemmen, of gaat het om het delen van ICT en beveiliging om zo kosteneffectief te werken. In Gelderland bestaat al sinds 1957 een traditie van samenwerken binnen de erfgoedsector. Deze samenwerking heeft recent een nieuwe impuls gekregen door het oprichten van de coöperatie Erfgoed Gelderland. In dit artikel leest u er alles over.

Coöperatie Erfgoed Gelderland

Een coöperatie is een samenwerkingsverband waarbij de gemeenschappelijke belangen worden behartigd, gericht op samenwerken en wederkerigheid. In de coöperatie Erfgoed Gelderland werken onder andere musea, historische verenigingen, monumentenorganisaties en archieven samen. Een belangrijk kenmerk van de coöperatie is het actieve lidmaatschap. De leden bepalen samen welke activiteiten zij ontwikkelen en zijn bereid er zelf in te investeren. De gezamenlijke doelen gaan over samenwerken, promotie, kennis delen, belangenbehartiging en het versterken van de eigen bedrijfsvoering. Projecten waarin deze gezamenlijkheid zichtbaar wordt zijn onder andere de verhalenwebsite www.mijngelderland.nl en de collectiedatabase www.collectiegelderland.nl. Kijk voor meer informatie over de coöperatie op www.erfgoedgelderland.nl.

CURSUS

Samen werken, samen vernieuwen

Veel provinciale erfgoedhuizen en museumconsulenten geven trainingen en cursussen op diverse gebieden. Raadpleeg voor het actuele overzicht in uw provincie de cursuspagina.

 

 

 

IEMAND SPREKEN?

Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen u graag persoonlijk verder. Afhankelijk van de provincie waar u zich bevindt vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met uw dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.

 

 

VERDER PRATEN

Samenwerken

Kent u collega’s met wie u van gedachten kunt wisselen op het gebied van samenwerken? Laat het ons weten!