Depot, transport en verpakken

Het grootste deel van ons roerend erfgoed bevindt zich op plaatsen waar het niet zichtbaar is: in het depot. Afhankelijk van de aard en de inrichting van de depotruimte, wordt er vaak beslist om bepaalde objecten verpakt op te bergen. Hier leest u alles over de verschillende depoteisen voor diverse collecties en hoe u alle voorwerpen die zo verschillend zijn qua materiaal en afmeting het best dient te bewaren.

DOWNLOADS EN LITERATUURTIPS
Erfgoeddepots Uit het oog in het hart

Deze publicatie biedt u aanbevelingen bij het bouwen, verbouwen en inrichten van uw depot.
De volgende onderwerpen komen aan bod: wat is een erfgoeddepot; aanpassen of nieuw bouwen; een geschikte locatie; het depotgebouw; inrichting van de opslagruimte en exploitatie van het depot.

Erfgoeddepots, de vijf Vlaamse provincies en VGC, 2010

Instructiefilm tips voor het conserveren van museumobjecten: het schoonmaken van museumobjecten

Als het maar gezond is …

U kunt in deze publicatie uw kennis van het behoud en beheer van cultureel erfgoed testen. U wordt geconfronteerd met ‘sprekende beelden’ uit depots en u krijgt basistips: wat kunt u zelf doen?

Als het maar gezond is, Culturele Biografie Vlaanderen vzw, 2004

Kwaliteitseisen voor archieven, bibliotheken en musea

Bij passieve conserveringsprojecten worden allerlei vragen gesteld. Aan welke kwaliteitseisen moet verpakkingsmateriaal voldoen? Hoe moeten voorwerpen worden genummerd? Bestaan daar speciale etiketten voor? Alle vragen zijn tot één algemene vraag te herleiden, die luidt: Welk materiaal is geschikt voor ons doel? In deze publicatie krijgt u hier antwoorden op. Per september 2013 is een nieuwe lijst uitgekomen, wij raden u aan deze producten te gebruiken en de publicatie Kwaliteitseisen alleen te gebruiken voor de uitleg.

Kwaliteitseisen voor verpakkingsmaterialen, ICN, 2002

Lijst met goedgekeurde producten, ICN, 2013

Depotwijzer

Op de website depotwijzer vindt u een aanbod van relevante expertise, up-to-date informatie en praktische tips voor een verantwoorde bewaring van erfgoed in depot.

Hanteren en transporteren

De meeste schade en slijtage aan voorwerpen komt door het hanteren en transporteren. Er kan daarbij veel fout gaan: denk aan vingerafdrukken op metaal, gebroken glas, scheuren in papieren documenten, krassen in metaal enz. De 8-stappenmethode is een werkzame methode om te gebruiken bij het verantwoord hanteren en transporteren. Kijk voor meer informatie en de methode op de website depotwijzer.

Museummaterialen

U vindt op onze pagina Webwinkel een overzicht van leveranciers met materialen voor het archiveren, restaureren en conserveren van de museale collectie.

CURSUS
Depot, transport en verpakken

Veel provinciale erfgoedhuizen en museumconsulenten geven trainingen en cursussen op diverse gebieden. Raadpleeg voor het actuele overzicht in uw provincie de cursuspagina.

IEMAND SPREKEN?
Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen u graag persoonlijk verder. Afhankelijk van de provincie waar u zich bevindt vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met uw dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.

Verder praten

Platform Erfgoedklimaat
Het Platform Erfgoedklimaat is de opvolger van het Klimaatnetwerk. Net als het Klimaatnetwerk heeft dit platform het doel om professionals op het gebied van het museale binnenklimaat bij elkaar te brengen en kennis en ervaringen te delen.