Gastvrijheid

Een gastvrije ontvangst is een belangrijke start van het bezoek aan uw museum. Dat begint al bij de baliemedewerker, maar daar houdt het natuurlijk niet op: de gastvrijheidsbeleving breidt zich als het ware in cirkels uit naar de andere delen van uw museum, inclusief alle medewerkers, de buitenruimte, directe omgeving en wijze waarop uw organisatie zich presenteert op internet en via sociale media. Wanneer u weet wat uw bezoekers verwachten bij binnenkomst kunt u daar goed op inspelen. ‘Ken uw klant’ is een belangrijk uitgangspunt voor het vergroten van de gastvrijheid. Dat geldt zowel voor de uitstraling van de organisatie als voor de inhoudelijke keuzes die gemaakt worden bij thema’s van tentoonstellingen en activiteiten. Gastvrijheid en marketing liggen direct in elkaars verlengde. Hieronder wat hulp en tips.

DOWNLOADS EN LITERATUURTIPS
Bezoekers als VIP’s

Dit boekje biedt een aantal praktische uitgangspunten waarmee de gastvrijheid van uw eigen organisatie verder versterkt kan worden. Er wordt ingegaan op de entree als cruciale plek voor gastvrijheid, gastvrijheid in cirkels, verwachtingen van uw bezoekers en de gast als klant.

Bezoekers als VIP’S, Gelders Erfgoed, 2011

Checklist Gastvrijheid

Met deze handige checklist kunt u zelf snel kijken hoe het gesteld is met de gastvrijheid in uw museum. U kunt hem ook gebruiken wanneer u bij een collega-museum op bezoek gaat, het kan u op ideeën brengen om uw eigen gastvrijheid te vergroten.

Checklist gastvrijheid, Gelders Erfgoed, 2011

Bezoekvoorwaarden

Er zijn grote verschillen in de manier waarop musea huisregels toepassen. Bij de een mag je wel op de trap zitten en bij de ander sommeert een beveiligingsmedewerker dat je moet opstaan. ‘Waar staat dat dan?’, vraagt dan de assertieve bezoeker. Het antwoord is: in de bezoekvoorwaarden. Zo ligt formeel vast wat een bezoeker wel en niet mag doen. En dat is voor de bezoeker, maar vooral ook voor het personeel veel prettiger. De voorwaarden worden onder nummer gedeponeerd bij de plaatselijke Kamer van Koophandel of per griffie van de arrondissementsrechtbank waaronder het museum valt.

Model-bezoekvoorwaarden mei 2018

Balie en suppoost: klantvriendelijk beveiligen

In deze syllabus staan talloze tips en adviezen over het klantvriendelijk benaderen van uw bezoekers terwijl u oog houdt voor de veiligheid van collectie, gebouw en bezoekers.

Syllabus Balie en supoost, Gelders Erfgoed, 2008

Special Guests

In Special Guests wordt de bezoeker centraal gezet. Onbeperkt van Abbemuseum betekent toegankelijkheid voor iedereen: blind of slechtziend, doof of slechthorend, zelfs als je niet in staat bent om zelf naar het museum te komen, komt het museum naar jou toe. Het ervaren van het museum en de kunstwerken met alle zintuigen is niet alleen een meerwaarde voor deze doelgroepen met speciale behoeften, maar levert ook een bijzondere bijdrage aan de museumbeleving van iedere bezoeker. Sinds de lancering in oktober 2014 zijn er iedere maand terugkerende activiteiten en zijn er verschillende aanpassingen gedaan om de toegankelijkheid van het museum te verbeteren. Het Special Guests programma blijft zich daarnaast verder doorontwikkelen en verbeteren, altijd in nauwe samenwerking met de doelgroepen en belangenorganisaties. Bekijk meer op de website van het van Abbemuseum.

Draadstaal, de suppoost

Een voorbeeld van hoe het niet moet!

Museum open u

Nederland kent zo’n 3,5 miljoen mensen met een beperking. Vaak is een museumbezoek voor hen praktisch gezien een lastige aangelegenheid. Door de gastvrijheid van uw museum ook voor deze mensen te vergroten grijpt u een kans aan om niet alleen meer bezoekers te trekken maar wordt u letterlijk een museum voor iedereen.
In deze toolkit staat alles op een rij wat er gedaan kan worden om de toegankelijkheid van een museum voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking te verbeteren. Dit kan al met relatief eenvoudige, low-budget oplossingen. Aan de hand van een handige zelfscan-checklist en de inspirerende voorbeelden loodst u uw museum eenvoudig een gastvrije toekomst in.

Museum open u, LCM, 2017

CURSUS
Gastvrijheid

Veel provinciale erfgoedhuizen en museumconsulenten geven trainingen en cursussen op diverse gebieden, zoals rondleiden en gastvrijheid. Raadpleeg voor het actuele overzicht in uw provincie de cursuspagina.

IEMAND SPREKEN?
Neem contact op met een adviseur

De consulenten van het LCM helpen u graag persoonlijk verder. Afhankelijk van de provincie waar u zich bevindt vaak zelfs op kosten van de provincie! Neem contact op met uw dichtstbijzijnde consulent over de mogelijkheden.

Verder praten

Museumvereniging
De sectie Publiek & Presentatie
 van de Museumvereniging heeft als doel het bevorderen van de professionalisering van museummedewerkers die werkzaam zijn op het terrein van museumpresentaties, -educatie en publieksbegeleiding. De instellingen waar deze participanten werkzaam zijn, zijn lid van de NMV.

LinkedIn
Gastvrijheid loont, dat geldt voor iedere onderneming waar mensen elkaar ontmoeten, on- én offline. De groep Het Gastvrijheidsgilde is een onafhankelijk platform voor professionals dat zich ten doel stelt gastgerichtheid in Nederland te verbeteren. Of het nu gaat om een gast, klant, relatie, bezoeker of patiënt: de glimlach bij de persoon tegenover u is een bevestiging van wederzijds genoegen in het bezoek of de samenwerking. Dat is niet alleen leuk, maar het vormt tevens een van de belangrijkste aanleidingen tot meer omzet en rendement.